Din matkasse visar hur du kör

måndag, april 11, 2016

Handlar du ekologisk mat är du också bättre rustad att köra en elhybridbil på bästa sätt. Men att vara skolad i eko-körning kan nästan vara en nackdel. Det visar forskare vid LiU och VTI i en studie som finansierats av Energimyndigheten.

I nästan tre år har forskare vid LiU och VTI samarbetat i en forskningsstudie kring elhybridbilar. I projektet har körning av elhybridbilar jämförs med körning av bilar som går på biogas eller bensin. Förarna har fått svara på enkäter och forskarna har loggat deras körning.

Tekniker och beteendevetare har här arbetat sida vid sida och studierna har givit ett antal intressanta resultat, bland annat att förarna använder den körstil de är vana vid och inte utnyttjar respektive bils fördelar.

– Vi ser i enkätsvaren att många tror att de anpassar körstilen efter bilen, men vi kan inte se några spår av det i de loggade körningarna. Det verkar som man fortsätter köra på samma vis som man är van, säger Christofer Sundström, forskare vid Avdelningen för fordonssystem vid Linköpings universitet och temaforskare i SHCs tema Fordonsanalys.

Studien visar också att förare som anger att de handlar ekologisk mat  gör aktiva val för att få bilen att gå så långt som möjligt på el.

Läs hela artikeln på Linköpings universitets hemsida:

Din matkasse visar hur du kör >>

Läs också om relaterad forskning inom samma projekt:

Stor potential att ladda elbilar >>

Projektet ”Fördjupad förståelse av användarbeteenden vid partiell elektrifiering av miljöanpassad bilpark” är associerat till SHC.