I Vetenskapsfestivalens programpunkt Vetenskapsrouletten får besökare träffa en slumpvis utvald forskare för en tur i Lisebergshjulet. Bild: Liseberg

Inspiration på hög nivå i Vetenskapsrouletten

tisdag, april 28, 2015

Tiden gick fort när SHCs föreståndare Elna Holmberg prövade ett annorlunda sätt att nå allmänheten med kunskap om ny fordonsteknologi. I Vetenskapsfestivalens programpunkt Vetenskapsrouletten åkte forskare Lisebergshjulet med en slumpmässig grupp besökare och berättade om sitt kunskapsområde.

Elna1-150410_275pxHur var det att sprida kunskap om el- och hybridfordon på det här ovanliga sättet?
Det var väldigt inspirerande att berätta om nya fordonsalternativ för en liten grupp. När man själv jobbar inom ett område blir man lätt blind. Flera av dem jag mötte visste inte så mycket om elektrifierade fordon medan andra hade väldigt god kännedom om området. Det är tydligt att det finns ett stort behov av information.

Vilka fick du möta?
Det var stor spridning bland besökarna. Jag träffade tre små grupper – en barnfamilj, en grupp lärarstudenter och ett tjejgäng som studerade kemiteknik på Chalmers.

Vad pratade ni om?
De jag mötte hade många olika funderingar, till exempel om vilken som är den bästa lösningen bland olika fordonskoncept. Vi pratade om räckvidd, laddmöjligheter, biltyper och hybridbussar. Tack vare det fina vädret kunde vi spana efter el- och hybridbilar nere på gatan. Kemistudenterna ville veta om det finns framtida arbetstillfällen för dem inom el- och hybridindustrin – och det finns det ju!

Sitter du i Lisebergshjulet nästa år också?
Det får vi se, men jag vill definitivt göra något liknande igen. Det var väldigt rolig och tiden gick ofantligt fort!

Text: Emilia Lundgren