Nytt svenskt rekord för KTH-studenterna i Shell Eco-marathon

måndag, juni 2, 2014

Studenternas elbil Elba upprepade förra årets succé genom att åter göra svenskt rekord i Urban koncept-kategorin. Elbas rekordlåga energiförbrukning motsvarar att köra från Stockholm till Gävle för en krona.

Studentlag från hela världen träffas varje år på Shell Eco-marathon för att konstruera, bygga och testa extremt energieffektiva fordon. Vinnare är de lag som lyckas konstruera fordon med minst energiförbrukning. Årets tävling hölls nyligen i Rotterdam.

Elbilen Elba från KTH nådde femte plats i kategorin Urban concept – Battery electric. Liksom förra året lyckades Elba slå nytt svenskt rekord.

– Elba gjorde 181,5 km / kWh, säger projektledare Mikael Hellgren på KTH Transport lab. Detta motsvarar en resa från Stockholm till Gävle till en kostnad av en krona. Men turen skulle förstås ta ett par timmar, tillägger han, eftersom hastigheten är 25 km/h.

Elba byggdes och tävlade för första gången 2013 och har i år utrustats med solceller och ett nytt styrsystem. För att öka svårighetgraden, ställdes inför årets lopp även krav på att invertern till den elektriska motorn skulle byggas av de tävlande själva. I tidigare tävlingar har färdiga invertrar godtagits.

– Det finns ett växande intresse bland studenter att delta i Eco-marathon , säger Mikael Hellgren. Faktum är att antalet lagmedlemmar 2014 var större än någonsin tidigare.

KTH tävlade också med bränslecellsprototypen Sleipner. Liksom tidigare år var SHC bland sponsorerna av lagen från KTH och Chalmers

Läs mer på studenternas blogg >>

Text: Emilia Lundgren