Goran Lindbergh and Barack Obama at KTH.
Goran Lindbergh and Barack Obama at KTH.

Barack Obama diskuterade bränsleceller på KTH

torsdag, september 5, 2013

Under sitt besök i Sverige träffade den amerikanske presidenten bland andra Göran Lindbergh, professor i tillämpad kemi vid KTH och ledare för temagruppen Energilagring inom SHC. Barack Obama ställde frågor till forskarna om bränslecellstillämpning i praktiken.

– En fantastisk möjlighet, tycker Göran Lindberg, som hoppas att besöket ska leda till större internationella satsningar inom området.

President Obama besökte KTH i onsdags i sällskap med statsminister Fredrik Reinfeldt och energiminister Anna-Karin Hatt. Förutom Göran Lindbergh var även forskarkollegerna Carina Lagergren och Rakel Wreland Lindström på plats i det utrymda biblioteket för att demonstrera forskningen kring bränsleceller.

Bränslecellsbilen Sleipner som KTH-teknologer byggt, användes av Göran Lindbergh som exempel på hur bränslecellstekniken kan användas i praktiken. Sleipner kan köra 150 mil på vätgas med ett energiinnehåll motsvarande en liter bensin.

Göran Lindbergh visar Sleipner för Obama.

Ovan: Bränslecellsbilen Sleipner är byggd av KTH-teknologer och deltog nyligen i tävlingen Shell Eco Marathon. Bild: Peter Larsson

– Det känns viktigt att kunna visa upp konkreta exempel på hur bränslecellstekniken kan användas för uthålliga transportsystem, säger han. Både rent forskningsmässigt och som en illustration på hur kunskapen kan föras över på studentnivå.

Under de tio minuter Obama tillbringade vid forskarnas station fick presidenten även se demonstrationer av en bränslecell som använder rester från olivoljeproduktion för att producera elektricitet, samt mobilladdaren PowerTrekk som laddas med vanligt vatten.

Obama tittar på mobilladdare.

Ovan: Laddaren PowerTrekk laddas med vanligt vatten och är en av de första kommersiella framgångarna för bränslecellstekniken. Foto: Peter Larsson

– Vi är väldigt nöjda med hur det gick. Nu hoppas vi att den här händelsen kan gynna KTH:s miljöteknikforskning i stort och även bidra till att få ungdomar mer intresserade av att plugga här, säger Göran Lindbergh.

Radioinslag, Klotet, P1: KTH-forskare visar bränsleceller för Obama >>