Projektet är avslutat

Integrated motor drives and battery chargers for electric or plug-in hybrid electric vehicles

En unik integrerad laddare för elbilar, med avsevärt kortare laddningstid till ett lägre pris. Det är resultatet av Saeid Haghbins doktorandprojekt.

Den elektriska motorn och omriktaren som används för fordonets framdrift är inte i bruk under laddningstiden. Forskarna undersökte därför möjligheten att utnyttja dessa komponenter till att ladda batteriet.

Istället för en separat batteriladdare introducerade man ett nytt koncept för elöverföringen; elmotorn, som tagits fram speciellt för detta ändamål, används som en s.k. roterande transformator som leder ström under rotation. Batteriet kan därmed laddas med hög effekt genom transformatorn och omriktaren.

– Det här är nyskapande forskning och det lockar mig, säger Saeid Haghbin. Om vi lyckas lösa huvudproblemen med batterierna och batteriladdarna tror jag att elbilar kommer att göra succé.

Chalmersforskarna har samarbetat med KTH, LTH, Volvo AB, Volvo Cars, Saab och Scania.

– Projektet löpte på väldigt bra, berättar Sonja Tidblad Lundmark som varit handledare. Said fixade att kombinera framtagande av teoretiska modeller och genomförande av praktiska tillämpningar på förvånansvärt kort tid, med hjälp av våra samarbetspartners.

Doktorandprojektet är nu avslutat, men fler undersökningar och experiment återstår att göra, och forskningen fortskrider inom Chalmers och på Volvo AB. Intresset för produkten är stort och har resulterat i ett svenskt och ett internationellt patent.

– Projektet har bidragit till innovativa idéer och gedigen kunskap om integrerad laddning, säger Sonja Tidblad Lundmark. Det ger en bra grund för fortsatta forskningsprojekt.

Saeid Haghbin disputerade i mars 2013.

Läs mer: Laddar elbilen billigare – på två timmar (Chalmers pressmeddelande) >>

Ladda ner rapporten: Integrated motor drives and battery chargers for plug-in hybrid electric vehicles (323 KB)

Publikationer

Doctoral thesis >>